Slimme raamdecoratie van Smartblinds

rolgordijnen

In mijn blogs laat ik wel vaker doorschemeren dat ik een groot fan ben van een smart home. Spraakgestuurde verlichting binnen, slimme verlichting in de tuin, een geurloze toiletbril, een robotstofzuiger-en dweil; ik hou er allemaal van! Wat hierbij natuurlijk niet mag ontbreken is slimme raamdecoratie. Wij hebben twee verschillende varianten hiervan in huis van Smartblinds en daar zal ik in deze blog wat meer over vertellen.

Elektrische gordijnrails

Wie ons volgt op Instagram heeft het waarschijnlijk al weleens voorbij zien komen; de elektrische gordijnrails. Je kunt deze rails aanschaffen voor je bestaande wave- of plooigordijnen. De elektrische gordijnrails bevat een motor met een oplaadbare accu, die eenvoudig is op te laden met een USB-C kabel. Om even aan te geven hoe vaak je moet opladen; wij hebben deze gordijnen sinds juni 2023 hangen en sindsdien hebben we nog niet opnieuw hoeven opladen. Ideaal!

Het installeren is eenvoudig; je hoeft alleen je de rails te bevestigen en je eigen gordijnen eraan vast te maken. In deze video kun je zien hoe dat precies gaat. Qua bediening zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt dit via de bijbehorende Motionblinds app doen op je telefoon. Dit kan handmatig; op het moment dat je zelf de gordijnen op en dicht wil doen, maar je kunt hiervoor ook een timer instellen. Zelf heb ik bijvoorbeeld ingesteld dat de gordijnen iedere ochtend om 06.45 uur opengaan, zodat ik dat ’s ochtends niet meer hoef te doen als we naar beneden gaan. Andersom kun je ook in de avond een vast tijdstip instellen dat de gordijnen weer sluiten. De kinderen gebruiken deze app niet, maar door heel kort aan het gordijn te trekken gaat het gordijn ook automatisch open of dicht.

Voordelen

Ik vind zelf slimme gordijnen ook erg prettig voor als je op vakantie bent. Op afstand kun je de gordijnen openen of sluiten, zodat het altijd lijkt of je thuis bent. Nog handiger is het om voor zulke dagen timers in te schakelen, zodat je er helemaal geen omkijken naar hebt! Je kunt de gordijnrails bestellen in afmetingen van 50 t/m 580cm. Daarbij kun je o.a. kiezen voor in het venster of op het venster, de positie van het gordijn en de motor en het type gordijn. Het is ook mogelijk om een afstandsbediening mee te bestellen. Het is ideaal voor mensen die houden van leuke snufjes in huis; luie mensen zoals ik, maar ook voor mensen die wellicht slecht ter been zijn.

Elektrisch duo-rolgordijn

Onze nieuwste aanwinst is een duo-rolgordijn. De slimme duo-gordijnen zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar. Onze eetkamer had voorheen zwarte houten jaloezieën, maar onze kamer was al vrij donker door het zwarte plafond. Nu hebben we gekozen voor een duo-rolgordijn in een mooie lichte zandkleur (Sand Brown) en ik ben er erg blij mee! Hier kun je zien welke kleuren mogelijk zijn. Ik vond de keuze best lastig en heb daarom van tevoren gebruik gemaakt van een gratis stalenservice. Je kunt dus uit verschillende soorten stoffen kiezen, maar ook de kleur en de grootte van de cassette kun je zelf bepalen (kleuren zijn wit, grijs, antraciet of zwart). Vanwege de vele zwarte accenten in deze kamer heb ik gekozen voor een zandkleurig gordijn met een zwarte cassette.

HomeKit

De slimme duo-rolgordijnen hebben ook een motor die middels een USB-C kabel kan worden opgeladen. Het installeren hiervan was echt een fluitje van een cent, hier kun je zien hoe dat ging. Wij maken thuis gebruik van de Apple HomeKit. Zoals je in de video ziet heeft het gordijn een QR code, die je via de Woning app kunt scannen om het gordijn aan je woning toe te voegen. Vanaf dat moment zijn de opties eindeloos! Ik ben een groot fan van spraakbediening via Siri. Op dit moment kan ik dus zeggen: “Hey Siri, doe de gordijnen dicht!” en dat werkt helemaal top. Nog handiger: instellen dat het gordijn open en dicht gaat met zonsopkomst en zonsondergang. Werkelijk ideaal en dat werkt ook echt goed! Uiteraard is het gordijn ook via de app te bedienen en kun je hierbij ook een favoriete positie instellen, bijvoorbeeld dat het gordijn tot halverwege opent.

Ook is het mogelijk om het slimme gordijn mee te nemen in bepaalde scènes in je smart home. Ik combineer het nu met de Philips Hue verlichting. Zo kun je een tijdstip instellen waarop je wil dat het gordijn omhoog gaat, maar ook de verlichting (in een bepaalde kleur) aangaat. Zo hoef je in de ochtend niets te doen, maar simuleer je ook dat er iemand thuis is in periodes dat je weg bent. In de avond kun je dit andersom doen; zorgen dat op een bepaald tijdstip de gordijnen dichtgaan en de verlichting uit gaat. Het werkt ook met andere smart home platformen, zoals te zien is in onderstaande afbeelding:

Overige typen slimme raamdecoratie

Wij hebben thuis dus de elektrische gordijnrails en een duo-rolgordijn, maar Smartblinds heeft nog meer mooie opties. Zo kun je ook kiezen voor een “gewoon” rolgordijn (zowel lichtdoorlatend als verduisterend), maar ook voor plisségordijnen met een top down-bottom up bediening zodat je zelf de inkijk kunt bepalen. Mooie jaloezieën blijven ook nog steeds erg populair en ook dit is dan een gave optie. Van alle gordijnen zijn stalen te bestellen via de gratis stalenservice.

Gemak

Al met al kan ik concluderen dat slimme raamdecoratie gewoon eigenlijk helemaal top is! Ik vind het heerlijk om ’s ochtends beneden te komen en te zien dat de lange gordijnen in de woonkamer open zijn gegaan middels de elektrische rails en dat het rolgordijn in de eetkamer omhoog is. Ik begrijp natuurlijk dat het geen moeite is om zelf een gordijn open te doen 🙂 maar het zijn soms dit soort kleine dingetjes die het allemaal net wat leuker maken! En eerlijk is eerlijk, ik hou gewoon van het gemak en de mogelijkheid om ook op afstand de controle te kunnen hebben. Maar voor oudere mensen of mensen die moeilijk ter been zijn, zou het echt een uitkomst kunnen zijn. Check de website van Smartblinds voor alle mogelijkheden en mocht je vragen hebben, dan kun je deze altijd aan me stellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *