Slimme rookmelders in huis

rookmelder

Het zat al een tijdje in mijn hoofd om de rookmelders in huis te vervangen voor slimme rookmelders. Wij zijn steeds meer bezig om alles in huis “smart” te maken. Zo gaat alle verlichting bijvoorbeeld middels spraakbediening en kunnen we de gordijnen met een app bedienen. Ik hou ervan 🙂 Maar bij rookmelders ging het me vooral om een aantal andere voordelen, die ik hieronder bespreek:

Waar ik dus zelf altijd bang voor ben, is een rookmelder die midden in de nacht ineens afgaat door een lege batterij of een vals alarm. Wij hebben erg hoge plafonds waar je niet zomaar bij kunt komen om hem uit te zetten. Zoiets zal dan ook nog eens gebeuren als je alleen thuis bent.. vreselijk! Tegenwoordig heb je natuurlijk wel rookmelders met batterijen die 10 jaar meegaan, maar ook dan moet je de melder vaak handmatig uitzetten bij een vals alarm.

Netatmo

Na wat onderzoek op internet naar rookmelders die ook gekoppeld kunnen worden aan de Apple HomeKit die wij thuis gebruiken, kwam ik uit bij de rookmelders van Netatmo.

Wat is het voordeel van een slimme rookmelder?

Ten opzichte van een “gewone” rookmelder is het grootste voordeel dat je pushmeldingen op je telefoon krijgt als er thuis iets aan de hand is, zodat je actie kunt ondernemen. Als controlfreak zijnde die ook op afstand altijd de camera’s checkt thuis, vind ik het erg fijn om er zeker van te zijn dat thuis alles goed is. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je huis is afgebrand bij thuiskomst.

De Netatmo rookmelder heeft een batterijduur van 10 jaar, de maximale levensduur van een rookmelder. Wat erg fijn is, is dat je hierbij een waarschuwing op je telefoon ontvangt wanneer het tijd is om de rookmelder te vervangen. Geen keihard gepiep dus midden in de nacht!

Installatie

Het installeren van de rookmelders was echt een eenvoudig klusje. Soms zijn dit van die dingen waar je tegenaan zit te hikken, maar als je het dan gaat doen ben je zo klaar. Het is echt een kwestie van een plaatje vastschroeven aan het plafond en de melder erin draaien. Er gaat gelijk een lampje branden zodat je ziet dat het werkt.

App

Bij deze rookmelders hoort de Netatmo Security app. Hier kun je naast de rookmelder eventueel ook andere producten in beheren zoals een video deurbel, koolmonoxidemeter of binnen- en buitencamera. Als je de rookmelders hebt opgehangen, kun je ze vervolgens aan de app toevoegen. Maak je gebruik van de Apple HomeKit of Google Home, dan worden de rookmelders ook meteen aan je woning toegvoegd in die app.

Zoals je op de foto’s kunt zien, laat de app stap voor stap zien wat er gebeurt na het installeren. Je kunt elke rookmelder in huis een eigen naam geven, zodat je weet op welke verdieping of in welke kamer deze hangt. Wij hebben er nu drie. Een in het benedenhuis, in de gang op de begane grond en een in de hal op de bovenverdieping. Die laatste was overigens nog een uitdaging met een plafond van zeker vier meter hoog 😉 De app laat zien dat de rookmelder is toegevoegd, dat het geluid succesvol is getest en dat de WiFi-verbinding is gelukt.

De rookmelder controleert zelf continu de status van de batterij, de sensor en de WiFi-verbinding. Als er een probleem is, krijg je een melding op je smartphone. Als je zelf twijfelt, kun je ook altijd even de app openen om te checken of alles in orde is. Je kunt via je telefoon ook een geluidstest uitvoeren. Mocht er trouwens iets misgaan in de keuken en heb je een vals alarm? Dan kun je het alarm met één klik op de knop uitzetten in de app, of uiteraard op de rookmelder zelf.

Apple HomeKit of Google Home

Omdat ik zelf alles van Apple gebruik ga ik hier in deze blog vanuit, maar het kan natuurlijk ook met Google Home. Een rookmelder met HomeKit kun je ook meenemen in je Woning-scenes. Je kunt dus regels opstellen voor wat er moet gebeuren als er rook wordt gedetecteerd in huis. Zo kun je bijvoorbeeld de verlichting laten inschakelen (op volle sterkte of wellicht in een specifieke kleur) of bepaalde elektrische apparaten juist uitschakelen.

Conclusie

Al met al kan ik wel concluderen dat ik heel blij ben met deze slimme rookmelders van Netatmo. Brand is misschien wel mijn grootste angst. Ik moet er niet aan denken dat je alles bij een brand kwijtraakt, laat staan dat jij of je familieleden er niet levend uitkomen. In bijna al onze plafonds zijn rieten matten verwerkt, dus je kunt je voorstellen hoe snel het kan gaan. Deze slimme rookmelders geven mij op dit moment heel veel rust. Geen stress dat ik schrik van gepiep van een lege batterij, een batterij die zeer lang meegaat en meldingen op je telefoon. Ook kun je met een gerust hart van huis gaan, omdat je op afstand alles kunt checken!

Shoplink

Ik heb de rookmelders zelf gekocht bij Amazon. Op termijn zal ik de melders hier in huis wellicht nog verder uitbreiden! Je vindt de rookmelders hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *