Review: de RCV-5 robotstofzuiger van Kärcher

robotstofzuiger

Ik weet het nu wel zeker: je hebt robotstofzuigers èn je hebt robotstofzuigers! Ik was al in het bezit van een eenvoudige robotstofzuiger, maar in alle eerlijkheid stond deze ergens in een hoekje stof te happen. Hoe enthousiast ik daarover was toen ik hem kreeg, des te minder werd dat toen ik er voortdurend achteraan moest omdat hij weer ergens onder de bank vastzat, overal tegenaan botste of een vastloper had op het vloerkleed. Ik heb in de afgelopen twee weken de RCV-5 robotstofzuiger van Kärcher uitgebreid getest en zal jullie meenemen in mijn ervaring met deze nieuwe aanwinst! En ik verklap alvast: ik ben blij!

Gebruiksvriendelijk

Ik hou van allerlei gadgets die het leven wat makkelijker maken! Zo werkt onze verlichting spraakgestuurd en bedien ik mijn gordijnen ook met een app. Een fijne hulp in de huishouding kan dan natuurlijk niet ontbreken! Deze robotstofzuiger is ontzettend makkelijk te installeren. Dit was binnen enkele minuten geregeld. Het oplaadstation staat in onze woonkamer en met de bijbehorende app kun je de robotstofzuiger vanuit je luie stoel allerlei opdrachten geven. Leuk feitje is dat de robotstofzuiger je vertelt wat er gaat gebeuren via de spraakuitvoer. Zo hoor je regelmatig: “Start cleaning” of “Return to charging station”.

Reiniging

Wat kan de robotstofzuiger allemaal? Heel simpel: alles wat je nodig hebt! Als je de robot voor het eerst aanzet via de app, zal hij de omgeving eerst gaan verkennen. De stofzuiger zal een hele plattegrond van de ruimte gaan maken en leert elk hoekje van je huis kennen. Dit zal het in het vervolg makkelijker maken om schoon te maken. Zodra de robot het huis beter kent, zie je dat hij elk hoekje nauwkeurig meepakt. De app kan meerdere plattegronden van verschillende ruimtes opslaan. In de app kun je aangeven wat er moet gebeuren: stofzuigen, een gecombineerde modus van stofzuigen en dweilen of alleen nat dweilen. Onder de stofzuiger zit een microvezeldoek die je hiervoor kunt gebruiken (en gemakkelijk kunt vervangen). Voor het dweilen hoef je vervolgens alleen de watertank eruit te schuiven, te vullen en weer terug te plaatsen.

App

Er zijn tal van mogelijkheden met de bijbehorende Home Robots app. Overigens, voor sommige mensen wellicht fijn om te weten, de datauitwisseling tussen de app en de robot verloopt via een cloud met servers die exclusief in Duitsland staan. Via de app kun je allerlei schoonmaakroutines instellen. Zo kun je ook kiezen voor een dubbele reiniging van gebieden of juist zones instellen waar de robotstofzuiger niet mag komen. Ook kun je hiervoor tijden inplannen en schoonmaakplannen maken. Dit is via de app dus ook mogelijk als je niet thuis bent, ideaal! In de app kun je de ruimte op de plattegrond verdelen door in de app een lijntje te trekken en de ruimte een naam naar wens te geven.

Slim apparaat

Na een periode uitgebreid testen, ben ik er wel achter hoe slim dit apparaat is! Zoals ik al aangaf, brengt de robot de hele ruimte in kaart. Op de plattegrond herken ik bijvoorbeeld duidelijk de bank en het vloerkleed, de fauteuil en het keukenblok. Als er obstakels worden herkend, zal de robot hier omheen rijden. De robotstofzuiger is uitgerust met een dubbele lasersensor en camera, waardoor ook kleine of platte objecten gezien worden. Mocht de robot onderhoud nodig hebben, zoals het vervangen van een borsteltje, dan krijg je hiervoor een seintje via de spraakuitvoer.

Ook heeft de robot tapijtdetectie. Een vloerkleed wordt herkend en in de plattegrond weergegeven. Met de Auto-Boost functie wordt ervoor gezorgd dat de zuigkracht toeneemt zodra hij het tapijt op gaat. Wat ik zelf heel fijn vind, is dat de robotstofzuiger om het tapijt heen zal gaan als de dweilfunctie is geactiveerd, waardoor je dus geen nat kleed zult hebben 😉 Daarnaast beschikt de robotstofzuiger over valsensoren. Ik stond met kloppend hart toe te kijken toen hij in onze gang aan het schoonmaken was op het randje van de open trap naar beneden toe! Als er echter grote diepte wordt geconstateerd, krijgt de robot automatisch een trigger dat hij om moet draaien. En dat ging gelukkig helemaal goed!

Eindoordeel

Al met al kan ik zeggen dat ik enorm ben verrast in positieve zin door de RCV-5 robotstofzuiger. Het heeft mijn beeld rondom robotstofzuigers totaal veranderd. Het is heerlijk om zelf met andere dingen in huis bezig te kunnen zijn, in de wetenschap dat in de tussentijd je vloer lekker wordt schoongemaakt. Het is een enorme tijdsbesparing. Bij het uitpakken merkte ik al meteen dat deze robot van hele degelijke kwaliteit is. Het design is mooi, het is binnen no time geïnstalleerd en de app werkt perfect. Vooral de combinatie stofzuigen en dweilen vind ik persoonlijk echt top. Ik kan me voorstellen dat je het misschien best een investering vindt, maar ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat het de investering absoluut waard is! Je vindt de robotstofzuiger hier op de website van Kärcher.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *