Ikea Besta/Billy hack: maak je eigen vakkenkast

Ikea Besta hack DIY

In onze eetkamer hebben wij nog een extra zithoek. Hier hadden wij een zwart Ikea Besta tv-meubel tegen een witte muur staan. Het was netjes, maar ik vond het wat saai! Op Instagram kwam ik meerdere keren tegen hoe mensen zelf een vakkenkast maakten, waarop wij aan de slag gingen! Lees hier hoe je je eigen vakkenkast kunt maken met deze Ikea Besta/Billy hack:

Wat heb je nodig?

In de basis heb je de volgende items nodig:

Wij hadden een Besta meubel van 180 cm met drie deurtjes. Wij hebben hier een extra element aan toegevoegd om het meubel breder te maken. Dit hebben we gedaan met een extra Besta basiselement van 60x40x38 cm en een Timmerviken frontje, omdat ons meubel deze frontjes al had.

Wij hebben ervoor gekozen om twee Billy boekenkasten op het tv-meubel te plaatsen. De Billy boekenkasten heb je in verschillende maten. Zo kun je kiezen voor 40cm diep of 28cm diep en ook in de hoogte kun je kiezen voor 202cm of 237cm. Omdat wij de achterwand gingen bekleden met een houten lattenwand van Woodupp, kozen wij voor de kasten van 40x40x202cm, zodat het in de hoogte goed aansloot op de wandpanelen en qua diepte goed met het Besta-meubel. Van de boekenkast hebben we de plaat aan de achterkant dus losgemaakt, zodat de vakken van de kast open zijn. Zo zou de houten Woodupp lattenwand mooi uitkomen achter de kast.

Aan de slag met de Billy boekenkast

De planken van de Billy kasten kun je eruit halen en zelf opnieuw indelen, om een speels effect te krijgen. Voor een mooier effect hebben we de planken dikker gemaakt, door losse planken aan te schaffen en deze op de planken in de kast te leggen en vast te lijmen. Vervolgens hebben we alle gaatjes in de kast en de naden van de planken dichtgesmeerd met houtplamuur.

Let op bij het vullen van alle gaatjes; ik was hiermee erg enthousiast en had het iets te dik gedaan 🙂 Normaal gesproken zou het voldoende zijn om het daarna op te schuren met schuurpapier, maar in ons geval moest Jaap nog flink aan de slag met een schuurmachine om alles weer glad te krijgen! Laten we het maar niet hebben over al het stof dat hiermee gepaard ging.. dus doe het vooral in een ruimte waar dit geen kwaad kan 🙂

Hier zie je op de foto dat de planken dikker zijn en speels verdeeld. Ik vond het persoonlijk leuk om niet alle planken op dezelfde hoogte te doen. Zo kun je ook verschillende soorten accessoires kwijt in de kast.

Vervolgens kunnen de kasten aan elkaar vast worden gemaakt en wij hebben de kasten ook aan de achterwand vastgemaakt met een meegeleverde 90-graden hoek. Dit was echter vooral omdat ons huis erg scheef is en de kast anders wat voorover helde.

Verven

Omdat het Ikea Besta meubel van zichzelf zwartbruin is en niet volledig zwart, moest het geheel opnieuw geverfd worden. Om deze reden kun je het beste witte meubels kopen, omdat het uiteindelijk alsnog geverfd moet worden (zeker als je de planken dikker gaat maken). Een witte kast is dan ook goedkoper dan de zwarte.

Qua verf hebben wij Histor houtlak diepzwart RAL 9005 gebruikt, die we in de bouwmarkt tot matte verf hebben laten mengen. Wij hebben geen primer gebruikt, wel hebben we de kasten en het tv-meubel voor het verven nog licht opgeschuurd met schuurpapier.

Eindresultaat

Dit is het eindresultaat! Uiteindelijk heb je dus een superleuke vakkenkast, je eigen Ikea Besta/Billy hack, voor heel wat minder geld dan je soms in de winkel ziet. En natuurlijk heel tof dat je het zelf hebt gemaakt 🙂

Video

Ik heb een filmpje gemaakt waarin je kunt zien hoe wij de kast hebben gemaakt. Je vindt hem hier op Instagram. Op mijn homepage vind je ook mijn Instagramfeed, voor meer inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *